Shared hosting ili namenski server

Da li ste u dilemi, teško vam je da odlučte koji hosting najbolje odgovara vašim potrebama? Ovo je definitivno važna odluka jer može dosta da utiče na to kako će se vaš posao razvijati u budućnosti. Dakle, pre nego što se odlučite za nekog hosting provajdera pošaljite par pitanja korisničkoj podršci, pročitajte listu sa najčešćim pitanjima ili bazu znanja koju imaju na sajtu.

Pre svega, razmislite dobro šta vi očekujete od vašeg biznisa koji planirate da pokrenete. Dalje, ja ću vam dati par smernica, mane i prednosti shared hostinga u odnosu na namenski server. Shared hosting je tip hostinga gde jedan server deli dosta ljudi.

Sa duge strane namenski server, daje vam slobodu da na jednom serveru imate samo vaše sajtove. To znaši da ste jedini vlasnik servera. Možete da radite šta god želite bez razmišljanja da ćete ugroziti tudje sajtove. Namenski server je dosta skuplji od deljenog shared hostinga.

Kako doneti pravu odluku?

Evo jednog primera, recimo iznajmite stan sami ili ga delite sa cimerom. Jednostavno, to je problem ili razlika kada se suočavate sa ovom dilemom. Shared hosting je isto kao da iznajmite sobu i da je delite sa nekoliko cimera. Možda će vam biti tesno da delite malu sobu? Medjutim, postoje razlozi zašto se ljudi odlučuju da pronadju cimera. Cena je glavni razlog. Isto važi i za hosting industriju.

Shared hosting je jeftiniji i pristupačnji u odnosu na namenski server. Dana, možete pronaći shared hosting za svega par evra mesečno. Dakle, ako vam je cena problem, a još ste novi sa vašim poslovanjem , najbolje rešenje je da kupite shared hosting. Shared hosting ima svoje nedostatke, ali ako odaberete pouzdanog i iskusnog hosting provajdera, provajder će obezbediti dobru uslugu bezobzira što je to deljeni hosting. Kod shared hostinga imaju odredjeni nedostaci kao što su:

Imate istu IP adresu sa ostalim korisnicima

Ista IP adresa je jedna od glavnih briga kod hostinga koji delite sa drugim korisnicima. Postoji mogućnost da server bude stavljen na crnu listu zbog nelegalni aktivnosti nekog od korisnika sa kime delite hosting. Neki od razloga su spam, nelegalno korišćene skripte i drugi vodovi zloupotreba. Dakle, kada se vaš sajt nalazi na serveru koji je na crnoj listi sa drugim sajtovima, on deli istu IP adresu, takodje nažalost, delite istu sudbinu. Vaš sajt će loše rangirati u pretrazi ili će biti u potpunosti deindeksiran. Vi ćete postati žrtva kriminala iako nizašta niste krivi.

Sporo otvaranje sajta

Opet ću pokušati da vam ovo približim sa jednim primerom, ako vi i vaš cimer koristite isto kupatilo, morate čekati red, zar ne? Dakle, to će usporiti vaš svakodnevni rad. Isto važi i za deljeni hosting. Ako jedan od vaših suseda ima svakodnevno veliki saobvraćaj, samim tim potrošnju većeg propusnog opseka, samim tim i vaš sajt će raditi sporije.

Generalno, izbor koji tip hostinga koristiti isključivo zavisi od vaših potreba. Dakle, donesite mudru odluku, uradite istraživanje i razmuislite kakav vam hosting treba, konultujte ljude na forumima koji su već koristili neko od hostinga koji planirate da kupite. Inmajte na umu da dobra odluka u velikoj meri može odrediti i uspeh vašeg poslovanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *