Najčešće greške u web dizajnu

Pretpostavljam da ste videli jako mnogo web sajtova u svom životu. Od onih koji su dobro dizajnirani pa sve do onih kod kojih prosto poželite da što pre odete jer izgledaju, pa recimo, odvratno. Takodje, mogu da se kladim da ste videli više onih ružnih nego lepih sajtova. Zašto je to tako? Ja kao neko ko se jako dugo bavi dizajnom, podeliću sa vama neke od najčešćih grešaka kako početnika tako i onih malo naprednijih dizajnera. Sve u svrhu nestajanja loše dizajniranih sajtova.

1. Fontovi

Da li ste ikada posetili neki sajt koji niste bili u stanju da pročitate zato što je font, prosto, nečitak? Ili su slova bila toliko sitna da ste morali da se približavate monitoru, kako bi ste videli slova? Ili je boja fonta bila jako slična pozadini?

Fontovi su jedna od najbitnijih stvari u web dizajnu. Na svakom sajtu, najbitnija stvar je tekst. To je ono što svaki posetilac vidi, tekst i njegov sadržaj. Ukoliko je nečitak, posetilac se neće dugo zadržavati na vašem sajtu. Moj vam je savet da koristite standardne fontove kao što su Arial, Helvetica, Verdana itd. Njihovom kombinacijom mogu se napraviti itekako dobri sajtovi.

2. Čist tekst

Da, napomenuo sam da je tekst najbitnija stvar na sajtu, ali vaš sajt ne treba izgledati kao slova na papiru. Tekst treba obogatiti slikama koje će upotpuniti doživljaj čitaocu vašeg sajta, pomoći da vizualizuje vaš tekst i da još više objasni tekst. Nikako nemojte staviti dug tekst na vašoj stranici bez ijedne slike. Zapamtite, jedna slika vredi hiljadu reči.

3. Paragrafi

Zamislite da čitate ovaj tekst, ali tako da nema nijednog uvučenog reda, da nema prostora izmedju pasusa, razmak posle tačke. Pretpostavljam da ga ne bi ste ni čitali. Dobro stilizovan tekst, sa uvučenim prvim redom u pasusu, razmakom izmedju pasusa i razmakom nakon znakova interpunkcije je mnogo lakši za čitanje nego tekst bez toga.

4. Preterana upotreba Flash dodataka

Znam, mnogo je lep… dinamički logo, menjanje slika na početnoj strani, najnovije vesti sa vašeg portala, ubacivanje snega i sunca na stranici u zavisnosti od vremenskih prilika napolju…Sve je to jako lepo i može biti jako korisno ukoliko se upotrebljava u normalnim količinama. Pre svega zato što prevelikom upotrebom (zloupotrebom) možete povećati učitavanje vaše strane više puta, zatim usporavanje računara posetioca (možda neki imaju starije računare), nemogućnost prikaza na starijim telefonima i na kraju do izgleda koji odiše prenatrpanosti. Budite jako pažljivi sa flashom. To je mač sa dve oštrice.

5. Reklame

Recimo da imate sajt koji je popularan i želite da zaradite nešto novca kako bi vam se ulaganje povratilo. I stavili ste 30 banera na svakoj vašoj strani jer svaki baner donosi mnogo novca. I vaš sajt posećuje korisnik koji kada vidi toliko reklama koje blješte, svetle i menjaju se prosto se uplaši i brzinom munje klikne na iks i ugasi vaš sajt. A vi niste ništa zaradili. Zar je bolje staviti 30 reklama i zaraditi 0$ ili staviti jednu do dve reklame i zaraditi 100$ mesečno? Naravno, ovo drugo. Da bi zaradili novac od vaših reklama, reklame je potrebno smestiti na takva mesta da korisnik i ne zna da su to reklame ili da ih smestite tako da korisniku privlače pažnju, ali ne više od glavnog sadržaja na stranici. Najbolje je smestiti tekstualnu reklamu u samom tekstu i to posle prvog pasusa.

6. Linkovi

Linkovi su takodje jako bitna stvar u veb dizajnu. Oni moraju biti različite boje od samog teksta, a najbolje bi bilo ukoliko bi se njihova boja, veličina i tip fonta razlikovala od samog teksta. Onda se možete čak i igrati linkovima i neke bitnije linkove više istaknuti od onih manje bitnih. Samim tim i korisnik će znati šta je link, a šta tekst, i onda će moći da odluči da li hoće da klikne na vaš link.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *