Korišćenje fontova za dobar web dizajn

Tipografija može biti jedan od najkreativnijih dijeova vašeg rada ali isto tako može biti jedan od najfrustrirajućih faktora ukoliko sve želite posložiti kako treba. Čak i rad sa samo jednim ili dva fonta može biti izazov i to jako dobro znaju svi dizajneri. Međutim, to ne sprečava dizajere da se često okušaju sa brojem fontova koji nekad prelazi i broj pet. Neki su odlični u kombinaciji ovih različitih oblika tipografije dok većina zaista napravi veliki promašaj. Stoga smo za vas pripremili ovaj kraći tutorijal u kojem možete naći neke osnovne principe koji bih se svaki web dizajner trebao pridržavati kada je riječ o korištenju većeg broja fontova.

Obratite pažnju na skalu i proporciju

Različiti fontovi najbolje rade zajedno kada imaju slične proporcije. Na primjer Georgia i Verdana imaju slične oblike i proporcije bez obzira što je prvi font šerif a drugi sans šerif. Isto možemo reći za Times New Roman i arial Narrow. Pogledajte poseno specijalne karaktere i vidite koliko su slični, kao i kada su u pitanju čitave riječi.

Tražite uvijek fontove koji su ili veoma slični i dobro se slažu kada stoje jedni kraj drugog, ili tražite fontove koji su veoma različiti i mogu vam poslužiti kada želite neke dijelove sajta istaknuti.

Objedinite stilove i boje fontova

Ukoliko izmiksate recimo šest različitih fontova sa četiri različite boje i četiri razičita stila jedino što ćete postići jeste glavobolja kod vaših posjetilaca i to pod uslovom da se zadrže dovoljno dugo.

Prioritete označite pravim fontovima

Ovo smo već napominjali u tekstu, i evo ponavljamo iz razloga što je odista vema važno da svaki font bude odista dobro odabran kako bi isticao najvažnije dijelove na sajtu i to one koje je potrebno iz nekog razloga istaći posjetiocima. Promjena boje fonta može biti od pomoći, kao i korišćenje različitih efekata poput sjene ili kontrasta crno-bijelo.

Izbjegavajte sve što je previše slično

Fontovi koji su previše slični jedan drugom i stoje u bliyzini jedan drugog samo će izgledati kao greška nikako kao nešto čime ćete nešto postići.

Tekst u gavnom dijelu stranice održite čitljivim

Dok se igrate sa neobičnim i zabavnim fontovima potrudite se da onaj kojim će biti pisan glavni tekst u glavnom dijelu stranice ostane čitljiv za sve posjetice. Držite se jednog fonta za taj tip teksta.

Vjerujte svojim instinktima

Ovo je vjerovatno i najvažnije pravilo. Vaši instiknti su ono što vas odlikuje kao dizajnera i nešto šo je glavna odlika vašeg stila. Ukoliko nešto prema vašem ukusu i osjećaju ne izgleda dobro, slobodno to odrežite, vratite se korak unazad i riješite svoj problem.

Napravite nekoliko verzija

Ukoliko ne možete nikako da se odlučite obavezno se vratite i sve provjerite najmanje bar još jedanput i to tako što ćete uporediti sve verzije i onda se odlučiti za onu najbolju po vama.

Obezbijedite dovoljno izvora

Nađite dovoljno različitih izvora lijepih i ugodnih fontova. Pogledajte i kako su drugi riješili taj problem, ali nikada nemojte preuzimati. I tipografija vam može pomoći da osigurate originalnost i izgradite sopstveni stil. Obratite pažnju i na neke odlične besplatne izvre poput googlovih fontova.

Na kraju nam je ostalo samo da vas posavjetujemo da ukoliko planirate profesionalan dizajn za sopstvenu firmu, organizaciju ili ličnu prezentaciju, a sami niste dizajner, morate misliti o tome koliko je tipografija vašeg sajta dobra za vaše posjetioce. Najnovija istraživanja su pokazala da je tipografija ključan elemenat kada je u pitanju dužina posjete na vašim stranicama, a dobra čtiljivost poboljšava konverziju nebitno da li sajtom nudite neku uslugu ili naprosto prodajete neki proizvod. Za stručnu pomoć uvijek potražite profesinalnu pomoć, a mi vam preporučujuemo ovaj profesionalni dizajn studio iz Hrvatske.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *