Želim pokrenuti svoj sajt

23 January, 2021

U ovoj temi ćemo vas uvesti u naš svet i pomoći vam da olakšate sebi put do pokretanja vašeg prvog sajta. To i nije toliko teško koliko se vama možda u ovom trenutku čini ili vam je prijatelj rekao da je to komplikovano i da se ne upuštate u tu avanturu. Pa mi vam možemo reći da to nije ništa teže od onoga kad se probudite pa morate da spremite krevet. Šalu na stranu, sve što vam je potrebno jeste par stavki koje ćemo nabrojati.

Prvenstvo ukoliko želite da pokrenete svoj internet biznis ili sopstveni sajt o vašem životu ili hobiju kojim se bavite, potreban vam je Hosting i Domen. Sigurno se pitate sada šta je to hosting paket i zašto vam je on potreban? Pa mi ćemo vam ukratko na najbolji mogući način objasniti. To je prostor gde će biti smešten vaš sajt. Kao što vi imate računar pa smeštate fajlove na vašem hard disku, tako i on služi da smestite vaš sajt i fajlove na njemu. U nastavku ćemo vam objasniti zašto vam je potreban domen. Pa domen je u suštini web adresa koja vodi do vašeg sajta, zapravo pomoću nje možete pristupiti vašem sajtu i fajlovima koje ste smestili na vaš hosting nalog. Kao što svi imamo mesto stanovanja gde živimo tako i vaš sajt mora imati adresu koju će koristiti.

Sad se sigurno pitate, a gde mi je sajt? Pa ovaj dio i nije baš jednostavan, on zavisi najviše od vaših potreba i sredstava. Najbolje je da za tako nešto ukoliko se radi o ozbiljnom projektu ili nečim od čega trebate da vremenom zarađujete ili imate korist angažujete neku firmu koja nudi uslugu izrade sajtova. Ukoliko ne želite da platite nikoga i hoćete sami da se upustite u to, naš Web Hosting vam nudi SiteBuilder uz pomoć kojega možete bez ikakvog tehničkog znanja da odabirom željenog šablona i svojim izmenama napravite sajt. Što znači da vam je u ovom slučaju ukoliko odaberete X-Team, potreban samo hosting i domen.