Zašto su Linux serveri jeftiniji od Windows servera

23 January, 2021

Linux

U proteklih nekoliko godina, postojale su dve glavne hosting usluge - Windows i Linux serveri. Oba ova sistema imaju svoje prednosti i nedostatke, i mnogi stručnjaci računara će biti spremni da se ubeđuju do smrti koji server je bolji. Međutim, iz perspektive poslovanja, često se čini da Linux Hosting serveri izgledaju jeftinije nego Windows Hosting serveri. Iako svi sajtovi koji nude Linux hosting nisu u stanju da ponude niske cene, ovde su neki od razloga zašto Linux Hosting može ponekad da završi kao jeftinija alternativa.

1. Cijena troškova

Pošto je Windows komercijalan sistem, i morate da platite cenu licenciranja da bi ga koristili. Linux je slobodan sistem, zbog čega Linux operativni sistemi mogu slobodno da se koriste. Međutim, to ne znači da Linux serverima nedostaje brzina, stabilnost i performanse koje nudi Windows.

2. Pouzdanost

Mnogi programeri će biti spremni da tvrde da Linux opslužuje daleko pouzdanije od Windows sistema. Windows serveri često moraju trošiti novac na pomoć, resurse i alate koji su potrebni za održavanje pouzdanosti servera. Cena svih ovih faktora će biti dostavljena korisniku na kraju procesa. Linux je besplatan, kupci imaju više nezavisnosti da kreiraju rešenja koja stvarno rade za svaku potrebu. Rešenje kao Linux će tražiti manju pomoć i zato se može pokrenuti po mnogo nižim cenama.

3. Platforma

Windows sistem većina ljudi razume kako se koristi. To znači da postoji veliki broj pojedinaca koji ga koriste, i to je postalo mnogo komercijalizovano. Linux se razvija kao zajednički sistem, zbog čega troškovi često mogu biti mnogo jeftiniji. Kao što je besplatan sistem, pojedinci koji razumeju kako se koristi Linux ima mnogo veću nezavisnost od kontrole i zbog toga mogu proširiti svoje granice.