Web Hosting - vrste i na šta treba obratiti pažnju

23 January, 2021

Web Hosting

Ukoliko čitate ovaj članak, verovatno želite da napravite svoj sajt i da ga postavite na internet. Naravno, vaš sajt sigurno nećete držati na ličnom računaru jer je za to potrebna stalna internet konekcija sa velikim protokom kako bi sajt mogao da izdrži više posetilaca istovremeno kao i veoma jak (i dosta skup) hardver. Umesto toga, vi ćete zakupiti vaš prostor na nekom serveru kako bi ste mogli da postavite sajt koji će biti 24/7 vidljiv.

Trenutno postoje na hiljade kompanija koje nude web hosting usluge. Neke su jeftine neke skupe, a neke opet nude više prostora i protoka od drugih. Nekom ko se ne razume biće svejedno koji paket zakupi pa tako može platiti više nego što je zapravo trebao, i da na kraju ne dobije šta je želeo ili šta mu je bilo potrebno.

Kada birate hosting kompaniju, jedan od najbitnijih stvari jeste prostor na serveru. Za male i srednje sajtove, par gigabajta prostora je sasvim dovoljno za dugogodišnji rad sajta. Prostor na serveru zauzma sam sajt (slike, dokumenta, html i php fajlovi...) i baza podataka (ukoliko je imate). U poslednje vreme mnoge hosting kompanije nude neograničen prostor. To je čist marketinški trik kako bi se privukli kupci. Ukoliko pročitate Terms and Usage ili Uslove korišćenja videćete da hosting kompanija može u svakom trenutku da obustavi pružanje usluga ukoliko prostor koji vaš sajt zauzima prevazilazi “normalnu” količinu. Sam trik je u tome što tu “normalnost” nijedna kompanija nije eksplicitno definisala u ugovoru.

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju jeste protok. Protok na nekom web serveru je količina podataka koja se prenese na server i sa servera. Obično su u pitanju gigabajti i oni se obračunavaju na mesečnom nivou (ukoliko nije drugačije navedeno). To znači da ukoliko je vaš sajt na primer 5mb, a protok 100mb, sajt se može otvoriti samo 20 puta. Nakon toga server neće dozvoljavati posete na vaš sajt zato što je limit dostignut. Takodje i ovde, kao i kod prostora na serveru, treba odabrati onu količinu protoka koja vam stvarno treba. Naravno, hosting kompanije nude i neograničen protok, koji je samo marketinški trik.

Kada ste definisali koliko protoka i prostora je potrebno za vaš server, možete da razmislite koliko vam je potrebno domena i poddomena. Svako od nas kada napravi jedan sajt, poželi da napravi još jedan, pa još jedan i tako, skoro, pa u nedogled. Šta zapravo znači broj domena i poddomena? Broj domena označava koliko možete da imate različitih sajtova (domena) na jednom web hostingu, dok broj poddomena označava koliko “podsajtova” može da ima jedan domen (forum.mojsajt.com, blog.mojsajt.com...). Ukoliko pravite lični sajt, broj poddomena vam možda neće biti od velikog značaja, ali može broj domena, ukoliko želite da napravite na jednom hosting nalogu sajt i za ostale ukućane.

Pored navedenih stvari, takodje je jako bitno obratiti pažnju na broj i vrstu baze podataka ukoliko to vaš sajt zahteva, kao i broj mejl i FTP naloga, da li kompanija nudi podršku korisnicima u rešavanju problema, da li je dozvoljen pristup konzoli (shell access - za napredne korisnike), kao i prosecan uptime. Uptime je zapravo najbolji pokazatelj koliko su serveri neke kompanije stabilni, i predstavlja vreme za koje su serveri bili aktivni u poslednjih nedelju dana, mesec dana ili godinu dana.

Vrste hostinga

Postoje mnogo vrsta web hostinga, ali su najčešći sledeći:
- Free web hosting
- Shared hosting
- Reseller hosting
- Virtual private server
- Dedicated web server

Besplatan web hosting je kao što mu i samo ime kaže, web hosting koji je u potpunosti besplatan. Za dobijanje ovog hostinga vam je potrebna samo mejl adresa i domen. Uglavnom su mogućnosti koje se pružaju jako male, ali za neke male sajtove je sasvim pristojna opcija.

Shared web hosting ili “deljeni” web hosting, je hosting gde je jedan server, tj. jedna mašina podeljena na više delova. Svi nalozi koji se nalaze na serveru dele njene resurse. Ovaj tip web hostinga je najviše rasprostranjen jer nudi dosta resursa za relativno malu sumu novca na godišnjem nivou. Shared web hosting planovi su namenjeni prvenstveno malim i srednjim sajtovima koji nemaju preveliku posećenost niti previše zahtevne skripte, jer u suprotnom hosting kompanija može da vam obriše nalog zbog “prevelikog vremena korišćenja procesora servera”.

Kod reseller web hosting vam je omogućeno da vi prodajte hosting naloge, tj. da postanete preprodavac. Naravno, možete ih prodavati ukoliko to želite, a možete i sami koristiti ceo paket. Kod ove vrste web hostinga, vi sami pravite vaše hosting planove, odredjujete prostor na disku, protok i sve ostalo ali samo u okviru dozvoljne količine, tj. količine koju ste zakupili...

Virtual private server (VPS) ili virtualni privatni server je kao što mu samo ime kaže virtualna mašine. On je namenjen velikim sajtovima koji koriste dosta procesorske snage, protoka, mesta i troše dosta RAM memorije servera. VPS se kreira tako što se na serverskoj mašini napravi više virtualna mašina sa odredjenim specifikacijama, tako da jedna virtualna mašina deli resurse servera sa ostalim. Kod VPS-a vi ne birate koliko možete domena da imate, broj mejl naloga ili broj baza podataka, već procesorsku snagu, veličinu RAM memorije, mesto na hard disku, protok i broj IP adresa servera. Takodje birate i operativni sistem (Linux ili Windows). Kada zakupite jedan VPS vi bukvalno upravljate zakupljenim virtualnim računarom i na njemu instalirate sve programe koji su potrebni za rad web servera, s’tim što umesto grafičkog interfejsa, računarom upravljate putem konzole. Provajder je dužan da omogući neprekidno napajanje strujom, hladjenje servera i internet konekciju. Sve ostalo je prepušteno vama.

I na kraju dolazimo do najvećih i najskupljih web hostinga. To su takozvani “Dedicated web serveri”. Ovde za razliku od virtualnih privatnih servera, ne zakupljujete virtualnu mašinu već stvarni server. Da bi vam bilo malo jasnije, to bi bilo kao kada bi ste otišli kod komšije i zakupili njegov računar, a kontrolisali bi ste ga od kuće preko interneta. Na provajderu je samo da (kao i kod VPS-a) obezbedi električnu struju, hladjenje, fizičko održavanje i internet konekciju. Sve ostalo je na vama. Ovi serveri su namenjeni ogromnim sajtovima koji imaju stotinak hiljada korisnika, i isto toliko dnevnih poseta, jer nijedna druga vrsta hostinga ne bi mogla da izdrži takav sajt. Naravno, oni su i dosta skupi. Dobri serveri koštaju od 150 dolara mesečno pa do nekoliko hiljada.

Naravno, pored ovih vrsta web hostinga postoje još mnogi drugi poput Cloud hosting, Collocated hosting, Clustered hosting, Grid hosting... Svi oni nisu namenjeni običnim korisnicima već kompanijama koje zahtevaju mnogo veće performanse i brzine servera i koje su spremne da plate ogromne sume novca.