Šta je SEO?

Odlučili ste pokrenuti vlastitu web stranicu, zakupili ste hosting i domenu, te napokon napravili dizajn, ali što dalje? Web stranica koja nema posjeta je beznačajna. Što Vam znači atraktivan i praktičan dizajn i koristan sadržaj kada ga nitko ne može vidjeti. Prvo pitanje koje vlasnici stranica postave je kako za određeni pojam da se pokazuje moja web stranica. Naš odgovor na to je uvijek isti, postoje dva načina, jedan je plaćeni oglasi, a drugi je organski rezultati u Google. SEO je upravo optimizacija vaše stranice za tražilice kao što su Google, Bing i Yahoo. SEO je skraćenica za Search Engine Optimization. Prije svega naglašavamo da je ovo vodič za početnike u SEO.

Kako funkcioniše Google

Kako većina korisnika interneta koristi Googleovu tražilicu objasnit ćemo princip njenog rada. Google je nakon dosta vremena i nekoliko update algoritma izradi jedan od najboljih i najzahtjevnijih pretraživača interneta. Njegov algoritam radi na principu da svaku stranicu vaše web stranice pretražuje takozvanim paucima i sprema ih u svoje indekse i te indekse pridodaje relevantnim ključnim riječima, ovaj proces se naziva indeksiranje stranice. Kada je stranica indeksirana Google ju rangira za određene ključne riječi tako što svaki put postavi preko 2000 pitanja kako bi korisnicima dao što bolje rezultate za pojedine ključne riječi.

Na čem treba obratiti pažnju

Google tijekom indeksiranja Vaše stranice najviše važnosti pridaje naslovima i podnaslovima, zato je najvažnije da u naslov uključite točno ključnu riječ za koju želite rangirati u tražilici. Što se podnaslova tiće, preporučujemo da u njima koristite varijacije ključnih riječi. Idući element koji Google gleda je tekst, prvo i osnovno je da tekst mora biti originalan i gramatički ispravan. Google je u zadnjih par godina razvio svoj algoritam koji ne indeksira sadržaj koji je kopiran s drugih stranica. Kako bi algoritam znao da se tekst radi o određenoj ključnoj riječi bitno je ponoviti ključnu riječ između 1 – 2 % svih riječi u tekstu. Preporučljiva dužina teksta je od 800 do 1500 riječi po stranici, odnosno članku. Ako se dobro odradili ovaj dio Google bi vaše stranice trebao indeksirati i pridružiti im ključne riječi za koje rangirate. Samo pazite da nikada ne preoptimizirate svoj članak odnosno stranicu, jer bi Vas Google mogao uočiti kao spam.

Kako se rangirati na Google

Kada je vaša stranica zabilježena od strane Googla-a, on ju rangira na osnovu vašeg ranka. Svakoj stranici Google pridružuje određeni rank odnosno autoritet koji se dobije na osnovu algoritma i postavljanja 2000 različitih pitanja. Iako puno parametara danas utječe na rank i dalje je jedan najvažniji, a to je broj i jačina backlinkova. Backlinkovi su linkovi prema vašoj stranici s drugih stranica. Uzmimo za primjer stranicu o muškim parfemima, kada ona dobije 10 prirodnih linkova sa stranice koje su srodne tematike to više znači nego 100 linkova sa stranica o sportu. Autoritet odnosno rank stranice raste jačinom linkova prema Vašoj stranici, što u prevodu znači da je jedna stranica koja ima određeni rank, potvrdila da se slaže s vašom stranicom i Google odmah i Vašoj stranici pridjeljuje određeni rank. Dobar primjer optimizacije je stranica o muškim parfemima (www.bestmenscologne.org) koja ima kvalitetno odrađenu optimizaciju stranice i baclinkove sa srodnih stranica.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *