Saveti za kupovinu web hostinga za Joomla sajtove

Registraciju domena i web hosting možete koristiti kod istog provajdera ili izvršiti prvo registraciju, a zatim odabrati hosting. Brojni web hosting provajderi nude različite mogućnosti. Zato je važno da dobro proučite svaku od njih. Kada birate naziv domena, najbolje je da to bude neka jasna i lako prepoznatljiva reč, koja je većini ljudi poznata, kako bi je lakše upamtili ili prepoznali.

Pre nego što kupite naziv domena i hosting uslugu, proverite da li je ipak jeftinije da ih kupite ovojeno. Prvo proverite sa vašim internet provajderom da li nudi i kakavu vrstu hosting plana.
Veoma važan faktor u odabiru hosting provajdera jeste pouzdanost.

Osim u slučajevima kada pokrećete veliki internet biznis, najbolji izbor je tzv. shared, odnosno deljeni web hosting. To znači da će vaš sajt biti jedan od mnogih na serveru hosting provajdera. Tada delite, recimo propusni opseg i prostor sa drugim webmasterima. Ovo i nije naročito bitno za kvaitet sajta, osim ako ne očekujete baš veliku količinu saobraćaja.

Kada ste kupili domen i odabrali hosting provajdera, sledeće što treba da proverite jeste da li dobijate FTP pristup 24 časa 7 dana u nedelji. Ako jeste, znači da imate mogućnost da radite na svom sajtu kad god poželite. Tada lako možete da kreirate i održavate sajt, što je vrlo važno za unapređivanje njegovog kvaliteta.

Koliko košta registracija domena?

To zavisi od vrste paketa koji kupujete i na koje vreme želite a registrujete domen.
Za sada, cene se kreću ok od enkoliko evra mesečno, pa naviše.
Ono što je najvažnije, jeste da dobro proučite sve provajdere koji su vam zanimljivi i odlučite se za onog koji vam pruža najviše mogućnosti.

Joomla CMS

Open source softver može da vam pomogne da uštedite puno novca. Jer ne morate da platite ništa kako biste koristili softver.

Danas je sve popularniji Open source softver između ostalih jer svakodnevno radi na poboljšanju rada, a bez troškova za korisnike. Čak i velika preduzeća gledaju kako da iskoriste sve prednosti ovog softvera.

Jedan od najčešće korišćenog softvera otvorenog koda (Open source software) je CMS sistem za upravljenje sadržajem. CMS se koristi za napajanje sajta, a takav sajt se lako održava i ažurira, bez dodatnih troškova. Ako nemate CMS mžda će biti potrebno da zaposlite nekoga ko će se baviti ovim poslom. Što je izuzetno teško, posebno ako želite da unapređujete svakodnevno svoj sajt. Na duge staze, CMS može da vam pomogne da sačuvate puno novca.

Postoje mnogi Open source CMS dostupni na internetu. A najpopularniji je Joomla. Šta je to toliki atraktivno kod Joomla Open source-a? Prvenstveno fleksibilnost.

Prvenstveno je vrlo jednostavna instalacija Joomla na serveru. Sadržaj se čuva u bazi podataka MiSKL, aa softver je kodiran u PHP-u. A čitav softver može biti instaliran na web serveru, bez potrebe za kodiranjem.

Mnogi sajtovi Powered by Joomla su vrlo prilagodljivi. Webmasteri toliko rade na poboljšanju izgleda sajta da čak i ako postoji CMS u pozadini, to je skoro nevidljivo. Joomla se prvenstveno koristi za jednostavnije i manje sajtove, ali se može koristiti i za upravljanje zajednicama velikih sajtova. Na primer, ako vaš sajt napreduje, lako možete dodati novi forum.

Prilikom prijavljivanja kod odabranog hosting provajdera, proverite da li ste se prijavili za plan koji uključuje i Joomla. Instalacija Joomla-e se uglavnom vrši na kontrolnoj tabli. Čim se registrujete potražite ikonicu Fantastico aplikacije.

Reč je o odličnoj funkciji koju danas nude mnogi hosting provajderi. Instaliranje Fanatstica je vrlo lako, pa kada završite sa tim možete početi konfigurisanje vašeg Joomla sajta.
Ukoliko niste sigurni, pitajte korisničku podršku da li je Joomla kompatibiln sa tipom servera na čiji ste se hosting prijavili.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *