Linux ili Windows Hosting – Koja je razlika

Specifikacija koje se najčešće pogrešno razume u Web Hosting je razlika između Linux i Windows hosting, a značaj ima na web stranicu i hosting paket.

Linux i Windows su dve vrste operativnog sistema (OS). Windows je najpopularniji operativni sistem za personalne računare, na primer, možda koristite Windovs 8 Međutim, za servere Linux je vodeći operativni sistem.

Uobičajena zabluda prilikom odabira hosting paket je da je serverz gdje se vaš sajt hostuje mora da bude isti kao platforma koju pokrenećete na vašem desktop okruženju, odnosno ako vaš uređaj radi na Windows, server mora da pokreće Windows operativni sistem. To nije istina. Umesto toga, vrstu hosting operativnog sistema ćete izabrati zavisno od jezika razvoja ili vrste baze podataka koja vam je potrebna da napravite svoj sajt.

Ako ne znate kako da odlučite koja je hosting platforma najbolje za vas, u nastavku ćemo vam pomoći da razumete kada je najbolje koristiti koji OS.

Linux Hosting

Linuks hosting je daleko najpopularniji OS servera – 98% od servera pokreće Linux. Kada nas potencijalni kupci kontaktiraju, u većini slučajeva preporučujemo Linux hosting paket. Linux hosting je optimalna platforma ako želite da pokrenete MySQL bazu podataka, a ako koristite PHP, Perl ili Pithon skriptovanje. To je takođe najbolje rešenje ako želite da koristite popularne aplikacije kao što su WordPress, Drupal, Magento, Joomla i druge popularne CMS.

Windows Hosting

Windows hosting je neophodan ako želite da koristite Microsoftove ASP ili ASP.NET jezike da razvijete svoj sajt, a takođe ako želite da sprovedete MSSQL bazu podataka. CMS aplikacije kompatibilne sa operativnim sistemom Windows hosting uključuje Umbraco i Kentico.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *