Kako je nastao internet

Internet, svi ga volimo. Na njemu možemo gledati filmove, čitati knjige, vidjeti zanimljiva mjesta na koje bi htjeli otputovati, saznati ama baš sve što nas zanima pa i mnogo više. Internet prate svi od dana nastanka pa do danas, internet je jednostavno postao potreba savremenog društva. Svako će naći na internetu nešto što zeli, i upravo je on zbog toga postao masovno popularan.

Broj internet korisnika raste iz dana u dan. Internet koriste svi, od najmlađe djece do veoma starih ljudi. Većina uspiješnih preduzeća imaju svoje sajtove na internetu jer su prepoznali kakav je potencijal ove vrste medija u svijetu. Većina banaka imaju svoje online sajtove i transakcije. Male firme, razni proizvođači, mnoge velike kompanije i sl. imaju svoje online predstavništvo upravo zbog toga jer je internet toliko popularan. Zapravo, internet se bukvalno preko noći „pretvorio“ u našu svakodnevnicu.

Mi smo se danas bavili time kako je nastao internet, kako je nastao ovaj vid medija koji je svakog dana sve značajniji i značajniji u današnjem „online“ svijetu.

Internet je mreža koja povezuje računare putem telekomunikacija diljem svijeta. Nastao je 1969. godine, kada je pseudo–nezavisna Agencija za napredne istraživačke projekte (Advanced Research Projects Agency — ARPA), koju je osnovala američka vlada pri Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Država u cilju razvoja strateških projekata iz oblasti komunikacija, finansirala malu grupu računarskih programera i elektronskih inženjera da redizajniraju način na koji računari funkcionišu.

Kao rezultat ovih dešavanja nastao je ARPANET, to je prva računarska mreža. Njegova osnovna svrha je bila da obezbjedi komunaciju vojnih laboratorija, vladinih biroa i univerziteta, na kojima se realizuju brojni projekti od interesa za armiju. Tokom sedamdesetih godina ARPANET je postojano rastao, da bi ga 1975. u potpunosti preuzelo Ministarstvo odbrane, pretvorivši ga u sadašnju DDN (Defense Data Network — DDN). Internet, naslednik ARPANET–a, osnovan je 1980. godine od strane Nacionalne fondacije za nauku (National Science Foundation — NSF), a obuhvatio je na desetine hiljada istraživaca i studenata, iz privatnog sektora i sa univerziteta, koji su bili povezani na ovu mrežu preko računarskih centara u svojim institucijama. Sedam godina kasnije, Internet je povezan sa ARPANET/DDN mrežom i tako je nastao NSFNET. Ova mreža je u početku okupljala većinom akademske institucije širom Sjedinjenih Americkih Država, a priključile su joj se i NASA i druge državne agencije. Nacionalna fondacija za nauku (NSF) je 1990. godine predstavila projekat umrežavanja raznih organizacija i njihovih postojećih mreža, najpre na nacionalnom, a potom i na globalnom nivou. Zadatak je bio da se poveže EARN, koji je postojao u mnogim državama, JANET iz Velike Britanije, NORDUnet koji je postojao u skandinavskim zemljama, FUNET iz Finske itd. Na ovaj način nastao je Internet kakav danas poznajemo. Internet se razvijao sve više i više i tako je stigao u naše domove odprilike 90-tih godina, ali postao je masovno popularan tek početkom ovog vijeka.

Internet je danas svakodnevnica koja povezuje ljude diljem svijeta, iz tog razloga i nosi naziv „word wide web“ (mreža svih mreža).

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *