Kako izabrati web hosting za poslovanje

23 January, 2021

Web Hosting

Pre nego što počnete sa biranjem najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg web host-a, potrebno je da budete upućeni u neke osnovne stvari koje su bitne za Vaše poslovanje. U zavisnosti od toga šta očekujete od Vašeg sajta, izaberite najbolje i najpristupačnije rešenje.

Šta je Web Host?

Web Host je servis-provajder koji postavlja vaš sajt na mrežu. Svaki provajder postavlja na hiljade različitih sajtova i zapravo, rentira “prostor” Vašem sajtu kako bi mu se pristupilo preko globalne mreže.

Sa dobro organizovanim i odabranim web host-om, oslobadjate se briga oko komplikacija sa serverskim tehnologijama i tehničkom podrškom.

To je u stvari svrha web hosting kompanija, da prepustite tehničke performanse web-host profesionalcima, dok ste Vi fokusirani konkretno na Vaš posao!

Control Panel

Control Panel je površina preko koje se pristupa sajtu na serveru, dopuštajući Vam da vršite postavke, apdejtujete I menjate performanse vašeg sajta.

“cPanel” je jedan od najpopularnijih, pa ga koriste neki provajderi hostinga za svoja sopstvena podešavanja.

“Bandwidth” je količina prenosa podataka po jedinici vremena. U web-hostingu, odnosi se na posetioce Vašeg sajta koji će otvarati banere ili “skidati” željenje sadržaje sa sajta.
Kada je reč o e-mailu, sa POP3 e-mail nalozima, možete proveravati naloge sa Outlook-a, Netscape Mail-a, Eudore…

Najbolje je izabrati host podršku koja podržava najnovije verzije koji će maksimizirati poslednje web tehnologije, po ceni koju ćete plaćati.

Baza podataka

Ako Vaš sajt treba da pohrani mnogo dinamičnih podataka (Naloge korisnika, kretanja na berzama, mape, vesti, forume ili na primer poruke korisnika) treba da potražite nalog koji nudi adektavtne postavke baze podataka.

“MySQL” je moćan i najpopularniji program po tom pitanju.
Sposoban je da podrži milione unosa odjednom. Fleksibilnost i brzina dozvoljavaće Vam da pohranjujete logovanje korisnika, i postavljate banere koji zauzimaju veliki prostor.
“MySQL” je dizajniran dobro za sajtove koji se bave na primer izveštavanjem o stanju u saobraćaju, i idealan je i za baze podataka koje se menjaju intenzivno i često.

Podrška korisnicima

Nije važno da li ste ekspert ili novajlija u web-hostingu, ali uvek insistirajte na hostu koji će omogućiti dobru podršku posetiocima.
Ovo je važno za sajtove preko kojih biste recimo imali opcije brzih odgovora posetiocima. Kako koristiti ovu opciju? Neki web hosting provajderi nude kompletne i jasne video tutorijale koji će Vam objasniti sve nejasnoće i dileme, što je značajno za početnike.

Podrška se obezbedjuje mejlom, telefonom, a neke web host kompanije omogućavaju i čet podršku.

Cene

Što više prostora na disku za vaš sajt – veće su i plaćanja.

Popularnost

Web host kompanije će možda imati mnogo tehničkih prednosti ali ako malo rade na marketingu – napor može da “padne u vodu”.

Ako web hosting provajder nema dovoljno članova čiji broj ne raste odredjenom brzinom vrlo ćete teško biti konkurentni na web tržištu.

Pristup sajtu i brzina

Nema ničeg goreg nego kada posetilac želi da otvori Vaš sajt, a onda ne može da mu pristupi.
Tako gubite na kredibilitetu i zaradi. Ako vam web host kompanija ne nudi garanciju da će u 99% slučajeva pristup sajtu biti omogućen bez problema – napustite saradnju.

Da biste osigurali minimalno vreme otvaranja sadržaja sa sajta, zato birajte kompanije koje stalno rade na unapredjenju sistema “minimalizovanja vremena pristupa” i koji imaju rezervne ili dodatne lokalne servere. Jedan od softvera koji se koristi u ove svrhe je “Alertra”.

Mnogi hosting provajderi koriste povezivanje na mrežu kroz “T1”, ili “T3” konekcije, ali baš zato nisu u vrhu kompanija kada je u pitanju brzina pristupa podacima. Oni bolje rangirani koriste OC (Optical Carrier) sistem.

T1 kanali će ponuditi transfer podataka po brzini od 1.5 Mbps (megabita za sekundu), dok T3 kanali mogu omogućiti transfer podataka po brzini od 43 Mbps. S druge strane OC-1 omogućava brzinu od 51.85Mbps. Ultra brzi kanali - OC3 i OC12 nude brzinu od čak 155Mbps ili 622Mbps. Neki host provajderi sa visokim respektom koriste OC48 sa brzinom od 2488Mbps i OC96 sa brzinom od 4976Mbps.