Kako izabrati web domen za poslovanje

Biranje domena, odnosno imena web sajta često može biti težak posao. Nalaženje pravog imena je dodatno teško jer ih je mnogo već “zauzeto”.

Zato ćete pri registraciji često morati da odustajete od vaše ideje za koju ste mislili da je originalna.

Naravno, ako ponudite dobru cenu, možete kupiti već aktivne postojeće domene.

Na šta treba obratiti pažnju:

  • Biranje adekvatnog imena
  • Biranje odgovarajućeg domena (.com, .net itd.)
  • Gde ćete registrovati domen
  • Kako zaštiti domen

Biranje imena

Naravno da želite da ime sajta bude u vezi sa Vašim poslom, osnovnim aktivnostima i da bude lako pamtljivo. Dužina imena od svega 4 do 6 karaktera učiniće da se ime sajta lako pamti, dakle birajte što kraće ime. Ima dobrih alatki koje Vam mogu pomoći u ovom poslu. To su “NameBoy”,” Dot-o-mator”, “MakeWords”, “Domain Exposer”, “BustAName”.

Kada odlučite koje ćete ime koristiti, napravite brzu Google pretragu i pogledajte ima li sajtova sa sličnim rešenjima. Izbegavajte da ime sajta bude vrlo slično nekom već postojećem.

Biranje domena

Nije bez razloga domen (com) proglašen kraljem svih domena.
Najpopularniji je I jedan od najstarijih. Ipak, upravo zbog toga mogućeje da je vaša verzija zauzeta, pa se opet vraćamo priči o promeni imena sajta.

“Net” verzije su rezervisane za “netvorking” sajtove, “org” za organizacije, “info” za informativne sajtove, “biz” za poslovne sajtove…

Takodje, domeni se razlikuju I po državama. Na primer, Ujedinjeno kraljevstvo (.uk) , Kina (cn.) SAD (.us), Crna Gora (.me)…

U smislu popularnosti, najbolji je (.com ), zatim ga prate “net” I “org”. Sve u svemu, nemojte mnogo brinuti ako je neprikosnoveni (.com) zauzet u kombinaciji sa imenom vašeg sajta. Mnogo je bitniji kvalitet sajta I njegov sadržaj.

Gde registrovati domen

Mnoge websajt-hostovi nude registraciju domena. Ipak, bolje je da registraciju obavite samostalno, jer ćete tako imati veću kontrolu nad Vašim domenom, a I ako želite da napustite izabrani host, bićete oslobodjeni komplikacija.

Jedan od najpopularnijih registara domena je “ GoDaddy.com.” ipak, nije i najjeftiniji.
Ima mnogo drugih registara, na primer “X-Team”, “Name.com”, “ NameCheap “ ili “ eNom” koji se preporučuju. Pogledajte na njihovom sajtu šta nude i kakve su cene. Takodje, ako poznajete nekoga ko već koristi njihove usluge, posavetujte se o detaljima što će biti od velike koristi.

Zaštita domena

Ovde se ne misli na zakonsku zaštitu domena. Misli se na osiguranje vašeg domena u smislu čuvanja informacija i njihovu zaštitu kao i na “zaključavanje” vašeg domena.

Domen može biti “zaključan” ili “otključan”. Po pravilu, nakon registracije trebalo bi da je obavezno “zaključan” odnosno nedostupan drugima.

Uvek imajte pri ruci kontakte registra domena. Kada se približi datum isteka domena i njegove obnove, registar bi trebalo da Vas obavesti mejlom. Ako mejl ne proveravate redovno ili iz nekog razloga postane neaktivan, sledi loš scenario. Domen će Vam biti oduzet, a ako ga želite nazad, platićete oko 60 dolara, i to u najboljem slučaju. Suma zavisi od toga koliko je vremena prošlo od oduzimanja domena.

Verovali ili ne, da bi neko preuzeo Vaš domen, može se baviti prljavim poslovima poput provaljivanja šifre vašeg mejla, kako bi Vas onemogućio da primite obaveštenje o obnovi domena. Zato zaštitite vaš mejl nalog dobro!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *