5 Razloga da povećate budžet za potrebe Vašeg e-mail marketinga

E-mail marketing je prošao kroz velike promjene u zadnja dva desetljeća. Krenuo je eksplozivno, kao novi, iznimno popularni medij te je privukao mnoge biznise, koji su objeručke prihvatili praksu slanja e-mailova svojoj publici, često zatrpavajući istu neželjenim sadržajem (spamom).

Nedugo zatim, uvedeni su filteri za neželjenu poštu te su se provele zakonske regulacije u vezi primanja e-pošte, koje su u praksi potisnule ideju “kvantitete ispred kvalitete“ pa su marketingaši bili prisiljeni okrenuti se kreativnijim taktikama u svojim kampanjama.

Dolazak marketinga društvenih mreža i pametnih mobilnih uređaja uvelike je utjecao i na e-mail marketing. Korisnici su počeli komunicirati putem Facebooka i Twittera, koristeći e-mail tek kao zadnju opciju ili pak za poslovnu vrstu komunikacije.

Počeli su se i sve više oslanjati na svoje mobilne uređaje, koristeći iste dok su u pokretu i udaljeni od velikih zaslona stolnih kompjutera.

Mnogi marketingaši predviđali ovo označiti kraj e-mail marketinga; ljudi su sve manje koristili e-mail, pa su time i taktike e-mail marketinga nailazile na nezainteresiranu publiku.

Ipak, današnje statistike pokazuju da je e-mail marketing daleko od statusa “mrtvog“ medija i to pogotovo u području biznisa. Trenutno u svijetu postoji oko 3.9 milijardi e-mail računa, a očekuje se da će ta brojka narasti na vrtoglavih 4.9 milijardi do kraja 2017. godine.

Svaki od tih otvorenih računa predstavlja potencijalnog kupca. Prema tome, bilo koji biznis u bilo kakvoj vrsti industrije može profitirati koristeći dobru e-mail marketing kampanju.

Donosimo vam 5 razloga da povećate predviđeni budžet za potrebe vašeg e-mail marketinga.

1. E-mail marketing je “živ“ i u porastu.

Brojke ne lažu. Krajem 2014. godine, 73% marketingaša izjavilo je da koriste e-mail marketing kao temeljnu marketinšku strategiju svog biznisa. Također, 59% njih izjavilo je da će povećati budžet predviđen za potrebe e-mail marketinga u 2015. godini pa i nadalje. Takve tvrdnje dali su stručnjaci koji imaju iskustvo s korištenjem e-mail marketinga, i po svoj prilici, radi se o pozitivnom iskustvu.

Što je doprinijelo “renesansi“ ove platforme? Odgovor vjerojatno leži u današnjoj praksi korisnika, koji provjeravaju svoje sandučiće putem svojih mobilnim uređajima, dok su u pokretu te u činjenici da je e-mail platforma sada povezana s drugima više nego ikad te je se može koristiti u sklopu bloga, društvenih mreža i drugih oblika marketinga.

2. E-mail marketing pomaže i drugim kampanjama.

E-mail marketing više nije okrenut samo ka e-mail marketingu. Dapače, danas je on posrednik između svih marketinških kanala koje koristite te privlači vaše korisnike na sve medijske platforme.

Primjerice, putem e-mail newslettera u kojem se nalazi odlomak novog sadržaja kojeg ste objavili na vašem blogu, možete privući čitatelje da posjeti istog. Također, na društvenim mrežama možete potaknuti ljude da podijele vijest o posebnoj akciji koju nudite za vaše proizvode ili usluge te time povećati broj svojih sljedbenika (followersa).

3. Mali porast vodi do veće dobiti.

S e-mail marketingom je lako započeti. Za razliku od tradicionalnog oglašavanja, ova platforma zahtjeva minimalne resurse. Različite e-mail marketing platforme, poput MailChimpa nude besplatne korisničke račune.

Ukoliko već imate listu korisnika, možete je upotrijebiti za slanje početnog “vala“ e-mailova. Nakon toga, čak i manja ažuriranja koja ne zahtijevaju veliki budžet, rezultirat će velikom dobiti i dovesti vam mnoge nove, potencijalne kupce. Također, ulažući u kvalitetniji dizajn vašeg e-maila možete na bolji način predstaviti vaš brand korisnicima koji još nisu upoznati s njim.

4. Možete mjeriti svoje rezultate.

Ne možete mnogo izgubiti odlučite li se na povećanje budžeta predviđenog za potrebe vaše e-mail marketing kampanje. Ukoliko ne budete zadovoljni rezultatima, uvijek imate opciju smanjenja budžeta ili pak ukidanja cijele kampanje.

Jedna od najvećih prednosti e-mail marketinga je ta što nudi mjerenje rezultata kampanje. Sa svakim “valom“ e-mailova kojeg pošaljete, moći ćete pratiti razne aspekte vezane uz vašu e-mail kampanju: omjer dostavljenih e-mailova, omjer otvorenih e-mailova, omjer proslijeđenih e-mailova te broj klikova na linkove u vašim e-mailovima (click-through rate). Budete li upoznati s omjerom svojih konverzija, moći ćete usporediti svoja ulaganja i uspješnost marketinške kampanje te odlučiti je li povećanje budžeta za potrebe e-mail marketing u konačnici bilo profitabilno.

5. Korisnici zahtijevaju više.

Danas više nije dovoljno poslati jednostavni promotivni e-mail ili pak, kratki popis novog sadržaja koji se može naći na vašoj web stranci. Korisnici zahtijevaju više od e-mail kampanja te ćete i zbog toga morati razmisliti o povećanju budžeta za potrebe e-mail marketinga.

Korištenje vizualno ljepšeg dizajna e-maila te uključivanje raznih ponuda poput besplatnih proizvoda i usluga, popusta ili posebnih akcija, posebno će se svidjeti korisnicima, ali će i zahtijevati nešto veće financijsko ulaganje s vaše strane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *